Platform voor de tuin- en groenprofessional
Werk aan de winkel dankzijlandelijk project met grote ambities
Uit innovatiedatabase: gezamenlijke multifunctionele daktuin waar alle bedrijven gebruik van kunnen maken.

Werk aan de winkel dankzijlandelijk project met grote ambities

Vergroenen bedrijventerreinen

Mede dankzij 26 miljoen euro subsidie van het Nationaal Groeifonds is er een groot programma gestart om bedrijfsterreinen te vergroenen. Het doel is dat in 2032 minstens duizend bedrijventerreinen in transitie zijn naar een zogeheten ‘werklandschap van de toekomst’. Nederland kent circa 3.800 bedrijventerreinen, veelal grijs en vol asfalt, bij elkaar een gebied dat bijna zo groot is als de Veluwe. “Door hier toekomstbestendige werklandschappen van te creëren, ontstaan er gebieden met meer ruimte voor mens en natuur. Beter bestand tegen wateroverlast, droogte en hitte, waar medewerkers gezonder en gelukkiger zijn”, legt Kim van der Leest uit.

Boomveer kopie
Uit innovatiedatabase: de Boomveer vormt een innovatieve oplossing om bomen op daken en andere moeilijk bereikbare locaties gezond te kunnen laten groeien.

Zij werkt als ambassadeur van dit kennis- en innovatieprogramma en vervolgt: “Om ons doel te halen, moeten echter knelpunten worden weggenomen. Het initiatief zet zich ook volop in om huidige en toekomstige groenprofessionals hierin te ondersteunen. Mede door gerichte opleidingen en een trainingsaanbod te ontwikkelen, evenals een tool voor goede samenwerking.” De coalitie Werklandschappen van de Toekomst bestaat uit meer dan dertig partners, waaronder VHG, ondernemers, maatschappelijke organisaties, overheden, onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Regelgeving

“Vergroening wordt nog vaak gezien als een kostenpost in plaats van een investering, omdat de kosten en baten niet altijd bij dezelfde organisatie liggen. Door kennis te delen en meer onderzoek te doen, willen we beter in kaart brengen wat de opbrengsten zijn. Een ander knelpunt vormt de markt en regelgeving die erg complex is. We werken daarom ook aan het oplossen van wat economen ‘marktfalen’ en ‘systeemfalen’ noemen.”

Natuurscherm kopie
Uit innovatiedatabase: kilometerlang klimaatadaptief natuurscherm verhoogt de biodiversiteit.

Innovatiedatabase

“Ook constateren we dat groene innovaties onvoldoende bekend zijn. Daarom hebben we een online innovatiedatabase gerealiseerd. Hier kan eenieder aan de hand van praktijkvoorbeelden informatie vinden over bestaande innovaties. Een handig hulpmiddel voor wie bijvoorbeeld iets wil doen met logistieke locaties of lunchwandelroutes. In deze database vindt men ook de geleerde lessen, handige documenten en contactpersonen. Daarnaast biedt het platform een uitgebreide toolbox vol praktische hulpmiddelen, (financiële) instrumenten en concrete tips om direct aan de slag te gaan.”

Langdurige opdrachten

“Regelmatig wordt de hovenier alleen ingeschakeld voor de aanleg of een kortetermijn-onderhoudscontract. Bij tijdige en langdurige samenwerkingsvormen met groenprofessionals zien we echter een beter eindresultaat, minder vervanging en minder onderhoud.  Voor opdrachtgevers is een langetermijn-onderhoudscontract uiteindelijk dus voordeliger. Opdrachtgevers kunnen de kosten van aanleg en onderhoud van het groen ook op de balans zetten. Nu kan de groenprofessional dit niet altijd hardmaken en door onze testen willen we hem hierin ondersteunen.”

Regenwater kopie
Uit innovatiedatabase: de tank vangt regenwater op van nabijgelegen daken en kan vervolgens makkelijk benut worden voor irrigatie, wassen en het sanitair.

‘Onmogelijk’ groen

De eerdergenoemde innovatiedatabase reikt veel kennis en inspiratie aan groenprofessionals. De innovatieve ‘boomveer’ maakt het bijvoorbeeld mogelijk om plekken te vergroenen waar dit normaal niet mogelijk is. En met een ‘boombunker’ kun je bomen en waterbergen zelfs combineren met kabels en leidingen in de grond.

Rooftop

Een ander voorbeeld uit de database vormt de rooftoplocatie op een bedrijfsverzamelgebouw in Eindhoven. Een enorm dakterras dient als gezamenlijke multifunctionele daktuin waar alle bedrijven gebruik van kunnen maken. Door een ‘kamerstructuur’ te creëren met boomgroepen, zijn deelgebieden ontstaan voor activiteiten zoals vergaderen, borrelen, zakelijke events of zelfs een foodfestival. Dit vraagt om sortimentkennis van bomen met beperkte dakbelasting en bestand tegen wind.

Hergebruik regenwater

Er zijn in de database ook oplossingen te vinden die regenwater van nabijgelegen daken opvangen, zodat dit benut kan worden voor wassen van producten, irrigatie en het sanitair. Een intelligent besturingssysteem, gebruikmakend van KNMI-weerdata, reduceert de kans op overstromen bij heftige buien. Kennis van combinaties van groen en techniek wordt dus steeds belangrijker als groenprofessional.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten