De gemeente Borsele schafte recent twee Seefion laadkluizen aan voor het veilig opslaan en opladen van de accu’s van de gemeentelijke werkplaats en groenvoorziening. ‘Neerzetten, stekker erin en plug & play’.
De werkplaats van de gemeente Borsele voert groenonderhoud uit binnen de gemeente en onderhoudt en keurt onder meer vrachtwagens. Ook voert de afdeling reparaties uit aan machines, voertuigen en vuilniswagens van de gemeente en voor het plaatselijke brandweerkorps. Met name de groenvoorzieners maken veelvuldig gebruik van accugereedschap, vertelt monteur Patrick de Jonge. “Er komt steeds meer accugereedschap bij, want de gemeente wil af van brandstofmachines. Wat we kunnen verduurzamen, doen we dus ook. Hierdoor neemt het aantal accu’s steeds toe en werd het tijd om een goede en veilige laadoplossing te zoeken. Zeker om brandgevaar te voorkomen.”
Tuin- en parkmachineleverancier Kraakman levert veel van de (Stihl) accumachines aan de gemeente en adviseerde over de aanschaf van de laadkluizen. “Je kunt wel een laadkluis op internet bestellen, maar dan ben je niet verzekerd van echte veiligheid zoals bij een Seefion-kluis. De eisen worden steeds verder verscherpt en daar moeten we wel aan blijven voldoen. We hebben goed contact met Kraakman en zij adviseerden ons over de laadkluizen van Seefion. Ook konden we via hen bij Seefion terecht met al onze vragen. We hebben samen goed gebrainstormd wat voor ons de beste oplossing was, ook met het oog op uitbreiding in de toekomst.”
Uiteindelijk viel de keus op twee Seefion 20-kluizen, die begin 2024 binnen zes weken werden geleverd. De kluizen staan op twee verschillende locaties van de gemeente en zijn makkelijk in gebruik. “Het was echt: neerzetten, stekker erin en plug & play. Daarbij zit op onze variant een cijferslot, waardoor niet iedereen er zomaar bij kan. Dat is toch een extra stukje veiligheid.”
De accu’s van de Stihl-machines gaan na de werkdag met vier tegelijk in de Stihl laadbox en vervolgens in de kluis. Daar worden de accu’s om beurten geladen: zodra er eentje vol is, begint het laden van de volgende. Zo wordt warmteontwikkeling voorkomen.
Voor de mensen die met de accumachines werken, was het even omschakelen, vertelt De Jonge. “Is je tank leeg, dan doe je er een kan benzine in en kun je door. Zo werkt dat met accu niet. Inmiddels worden alle accu’s aan het eind van de dag in de kluis gezet en dat werkt goed. We willen ook geen losse accu’s laten rondslingeren. Pluspunt van deze Seefion-kluizen is dat ze een behoorlijk hard geluid geven als de deur niet dicht is, waardoor we er wel voor zorgen dat ze goed gesloten zijn. Voorlopig kunnen we met deze kluizen vooruit met onze kleinere accu’s, want ze zijn op de groei gekocht. En komen er grotere accu’s bij, dan komt er gewoon nog een laadkluis bij.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Seefion B.V..