Platform voor de tuin- en groenprofessional
Groene lopers verbinden stad en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Groene lopers verbinden stad en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Projecten Utrechtse Heuvelrug

Met verschillende projecten werkt Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug aan de verbinding tussen stad en natuur. “Als mensen hun tuin of buurt vergroenen met inheemse planten, creëren we schakels naar de omringende natuur.”

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug grenst op veel plekken aan stedelijk gebied, waaronder steden als Utrecht, Amersfoort en Veenendaal. “Je kunt de stad onderdeel laten zijn van de natuur, door groene lopers aan te brengen in de bebouwde omgeving. Zo creëer je een verbinding tussen stad en Nationaal Park”, vertelt Bo Blommendaal, project- en communicatiemedewerker bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Om die verbinding tot stand te brengen, werkt het Nationaal Park aan verschillende projecten.

Heuvelrugtuinen

In samenwerking met IVN Natuureducatie en Natuur en Milieufederatie Utrecht heeft Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug het project Heuvelrugtuinen opgezet. “Hierin worden particulieren aangemoedigd om hun tuin tot onderdeel van het Nationaal Park te maken”, legt Blommendaal uit. “Dat houdt in dat ze hun tuin vergroenen en de biodiversiteit versterken met inheemse planten die passen bij het Nationaal Park. Ze richten hun tuin zo in dat hij geschikt is voor insecten, vogels, vlinders en bijvoorbeeld egels. Verder is het belangrijk dat ze gifvrij tuinieren en regenwater opvangen.” Inmiddels zijn er 375 tuinen aangemeld als Heuvelrugtuin. Het Nationaal Park ondersteunt deelnemers met informatie op de website, zoals een lijst met inheemse planten en een uitleg over hoe je je regenpijp kunt afkoppelen. “Daarnaast organiseren we inloopspreekuren waarbij tuinontwerpers advies geven, en bieden we webinars aan over relevantie thema’s zoals bijvoorbeeld een bijvriendelijke tuin.” In samenwerking met de gemeentes zijn er daarnaast verschillende lokale acties. “Het gaat bijvoorbeeld om een afkoppeldag, waarbij een coach laat zien hoe je je regenpijp kunt afkoppelen. Of mensen kunnen gratis een inheems-plantenpakket afhalen of tegels inruilen voor planten. De acties verschillen per gemeente.”

HT Paaltje Voorbeeldtuin De Parel Amerongen rechtenvrij kopie
Bij het project Heuvelrugtuinen worden particulieren aangemoedigd om hun tuin te vergroenen.

Zusterparken

Een tweede project zijn de Zusterparken. “Het initiatief daarvan komt van bewoners die besloten om hun buurt te vergroenen en een stukje Nationaal Park te creëren in de stad. De gedachte achter deze groene buurten is dat ze daarmee als het ware uitlopers vormen van het Nationaal Park, zodat er groene verbindingen ontstaan in de stad en met het Nationaal Park. Met meer groen in de stad is er niet alleen meer plek voor dieren dus meer biodiversiteit, maar is de omgeving ook meer klimaatbestendig. Door bomen en planten wordt het koeler, is er minder wateroverlast bij hoosbuien en is er minder last van droogte.”

Hoeders van de Heuvelrug

Heuvelrugtuinen en Zusterparken zijn gericht op inwoners van de stedelijke gebieden. “Daarnaast hebben we ‘Hoeders van de Heuvelrug’, een netwerk van ondernemers met een groen hart”, vertelt Blommendaal. “Samen bedenken we wat deze bedrijven kunnen doen om bij te dragen. Daaronder zijn bijvoorbeeld drie vakantieparken. We onderzoeken wat ze op hun vakantiepark kunnen verbeteren om de biodiversiteit in de regio te bevorderen en de wateropgave te ondersteunen.” 

Grondwater op peil houden

Minder verharding helpt tegen wateroverlast tijdens natte periodes, maar vooral tegen droogte. Blommendaal: “Droogte is bovenop de Heuvelrug over het algemeen een groter probleem dan wateroverlast, terwijl lagere delen sneller last hebben van wateroverlast. Met minder tegels en afgekoppelde regenpijpen gaat er meer regenwater de grond in en blijft het grondwater op peil. Dat heeft ook effect op de beschikbaarheid van drinkwater, dat in de Heuvelrug gewonnen wordt.” Voor de wateropgave werkt het Nationaal Park binnen het samenwerkingsverband ‘Blauwe agenda’ met diverse partijen, onder andere de Waterschappen, Vitens, LTO, gemeentes, de Provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Utrechtse Landschap en diverse particuliere landgoederen in de regio.

Vertellen over mogelijkheden

Welke rol kan de groensector hierbij spelen? Blommendaal: “In het contact met hun klanten kunnen hoveniers of tuinontwerpers vertellen wat mensen kunnen doen om hun tuin te laten bijdragen aan de lokale biodiversiteit of waterproblematiek, zodat nog meer tuinen onderdeel worden van de Utrechtse Heuvelrug.”

Wil je als tuin- of groenprofessional met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug samenwerken en/of heb je een goed idee? Neem dan contact op met Bo Blommendaal via communicatie@npuh.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten