Met een eigen lavagroeve voorziet VulkaTec de markt van een breed scala aan substraten. Het Duitse bedrijf leverde onder meer het substraat voor The Valley in Amsterdam. De nieuwste ontwikkeling is een substraat speciaal voor hellende daken: Vulkaplus extensiv sd.
“De gehele Eiffel is vulkaangebied”, wijst Rene Broersen aan. “Dat geeft voldoende lava-voorraden voor de komende eeuw.” Broersen is gebiedsmanager voor Nederland en België bij VulkaTec Riebensahm GmbH, producent van substraten voor daktuinen, bomen, gazons en vijvers. “Onze substraten kunnen geleverd worden per silo, in Big Bags of zakgoed en losgestort. Daarbij gebruikt VulkaTec natuurlijke poreuze materialen zoals lava en bims die in de Eifel gewonnen worden. Hierdoor kun je water en voedingstoffen bufferen die de planten weer ten goede komen. Bovendien bevorderen de lava en bims het bodemleven. Die eigenschappen maken deze materialen zo goed voor deze toepassing.”
VulkaTec is al ruim 35 jaar actief in de branche en levert aan heel Europa. Substraten van het in Duitsland gevestigde bedrijf zijn onder meer gebruikt voor de Groene Kaap en The Valley in Amsterdam. “Bijzonder bij The Valley was dat we te maken hadden met gewichtsrestricties, waardoor we een lichter substraat moesten gebruiken”, vertelt Broersen. “Tegelijkertijd wil je het substraat niet te licht hebben, met het oog op de windbelasting. We maakten daarom, in samenwerking met Wencop Hoveniers, een combinatie van lichtgewicht substraat met daarbovenop zwaarder substraat om te voorkomen dat het substraat uit de plantenbakken zou waaien.” Bij The Valley was ook het verticaal transport een uitdaging. Broersen: “Wij hebben speciale silo’s die het substraat tot wel 150 meter ver kunnen blazen of hoger dan 50 meter , met een techniek die we zelf hebben ontwikkeld en slangen met een doorsnee van 100 mm in plaats van het meer reguliere 80 mm. Voor die vorm van transport hebben we het substraat zo aangepast dat het blaasbaar is en goed door de slangen rolt.”
Eerder dit jaar bracht het bedrijf een speciaal substraat voor hellende daken op de markt. “Hellende groendaken zijn meestal sedumdaken, waarvoor een extensief substraat voldoet. Op een hellend dak moet je er rekening mee houden dat vocht omlaag zakt. Om te voorkomen dat het hoogste gedeelte van het hellende dak uitdroogt, raden we een irrigatiesysteem aan.”
“Met onze substraten dragen we eraan bij dat de wereld een stukje groener wordt”, vertelt Broersen. “We kiezen daarbij voor natuurlijke materialen en beperken onze CO2-uitstoot door onze producten met een schip naar de depots te vervoeren. Onze substraten zijn volledig recyclebaar; daardoor wordt de CO2-footprint voor de daktuin en het gebouw verbeterd. Omdat het substraat recyclebaar is beschermen we ook de resources van de natuurlijke materialen. Dus als een daktuin wordt ontmanteld, kunnen we de materialen weer compleet inzetten voor het substraat dat terug aangebracht kan worden op de oude locatie. Zo werken we mee om het milieu te beschermen.”