De provincie Overijssel slaat twee vliegen in één klap door een subsidie beschikbaar te stellen die de toeristische sector groener en toekomstbestendiger maakt en daardoor bijdraagt aan de natuurdoelstellingen. Een uitgelezen kans voor groenprofessionals! Jesse Zwiers, beleidsadviseur regionale economie bij de provincie, licht toe: “De voorwaarde die we stellen voor het verkrijgen van een vergroeningssubsidie is een inrichtingsplan, wat overigens ook weer deels vergoed wordt. Een hovenier of landschapsarchitect kan daar bij uitstek een prima rol in vervullen. Daarnaast kunnen ze de toeristische bedrijven waar ze het groenonderhoud reeds verzorgen, attenderen op deze subsidie. Óf ze benaderen de sector actief en wijzen hen op deze regeling.”
Overijssel is een geliefde vakantiebestemming en het aantal toeristen groeit. De verwachting is dat het aantal overnachtingen in 2030 zelfs stijgt naar 10 miljoen. De provincie wil de toeristische sector een kwaliteitsimpuls geven door middel van een subsidie ten behoeve van vergroening, digitalisering en het meer toegankelijk maken van het bedrijf. “Bezoekers waarderen een groene omgeving waarin ze kunnen recreëren en verblijven. Daarnaast heeft groen een enorme meerwaarde: het verhoogt de biodiversiteit, gaat hittestress tegen, vangt fijnstof af en het kan droogte en wateroverlast beperken.’’
Gevraagd naar voorbeelden die onder deze regeling vallen, noemt Zwiers: “Het is belangrijk dat het groen echt een toegevoegde waarde heeft. Dus een stukje betegelde bedrijfsgrond vervangen door een aantal coniferen, is niet hetgeen wij in gedachten hebben. Beplant je het echter met streekeigen vegetatie dan maak je niet alleen de omgeving biodiverser, het past ook beter binnen de natuurlijke omgeving. Daarnaast kun je denken aan de aanleg van een voedselbos of wadi, maar ook aan hagen en houtwallen. Deze hebben een grote ecologische waarde doordat ze allerlei insecten en daarmee vogels en zoogdieren aantrekken. En het sluit mooi aan bij het prachtige coulisselandschap dat in grote delen van onze provincie aanwezig is. Ook een watermanagementsysteem waarbij het hemelwater wordt opgeslagen en hergebruikt, vinden wij een uitstekend idee. Bijvoorbeeld voor irrigatie of sanitaire doeleinden. Maar het mag ook eenvoudiger; de aanleg van een drainagesysteem, groendak, vijver of het gebruik van regentonnen. Allemaal voorbeelden van verduurzaming die prima binnen de regeling passen’’.
De subsidieregeling bleek in voorgaande jaren een groot succes: “Sinds 2018 zijn er circa veertig bedrijven die we op deze manier geholpen hebben met hun vergroeningsplannen. De netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel maakt zich onder andere hard voor natuurinclusief ondernemen en werkt hierin met ons samen. Een mooi voorbeeld vormt natuurcamping De Lemeler Esch die vorig jaar werd uitgeroepen tot Meest Duurzame Kampeerplek. Die eer danken ze aan zaken als een bloemenweide, biologische moestuin, nestkasten voor zowel vogels als vleermuizen en een bedrijfsnatuurplan waardoor de planten en bomen passen in de omgeving.”
Op de vraag waar ondernemers en groenprofessionals moeten beginnen zodra zij gebruik willen maken van deze subsidie, antwoordt Zwiers: “Op onze website vind je aanvraagformulieren. Er zijn overigens nog meer subsidiemogelijkheden op dit vlak, dus ik raad iedereen aan om goed rond te kijken! We proberen de regelingen zo toegankelijk te maken, maar mochten geïnteresseerden moeite hebben hem te doorgronden, dan mogen ze altijd Gastvrij Overijssel of de provincie benaderen en worden ze verder geholpen.”