Platform voor de tuin- en groenprofessional
‘Als verlichtingsfabrikant breng ik eigenlijk duisternis’
Bij ons komt nooit een lamp terug omdat de techniek het niet doet.

‘Als verlichtingsfabrikant breng ik eigenlijk duisternis’

Ecologische verlichting van Nederlandse bodem zet nieuwe standaard

Voor een verlichtingsfabrikant lijkt het een contradictie om duisternis te willen bewaren. Maar voor Bernard Wesseling, eigenaar van SolarWoodle, is dat juist de essentie. Terwijl ons dichtbevolkte land `s nachts oplicht als een kerstboom, streeft SolarWoodle juist naar verlichting met een minimale impact op de natuurlijke omgeving. “Het klinkt misschien een beetje gek om juist als verlichtingsexpert te zeggen dat de lampen uit moeten, maar dat is wel de boodschap die we brengen.”

Bernard Wesselink van SolarWoodle kopie
Bernard Wesselink van SolarWoodle.

Het idee voor SolarWoodle ontstond vanuit een klantvraag om betrouwbare verlichting zonder infrastructuur van kabels. “Ik kwam erachter dat de markt niet beschikte over duurzame verlichting van betrouwbare kwaliteit. Toen ben ik het zelf gaan ontwikkelen, helemaal vanaf de basis op een zolderkamer.” De duurzame en ecologische verlichting werkt volledig op zonne-energie, zonder de noodzaak van elektriciteitsnetwerken. Juist de nadruk op de uitmuntende kwaliteit van alle componenten, maakt dat het bedrijf een gat in de markt lijkt te hebben gevonden. “Bij ons komt nooit een lamp terug omdat de techniek het niet doet.”

Nederlandse bodem

De ecologische verlichting van SolarWoodle steunt op drie pijlers: mens, natuur en techniek. Behalve het zonnepaneel zijn alle componenten van de verlichting lokaal ontwikkeld. Zo is alle techniek van Nederlandse bodem, wat de hoge kwaliteit verklaart. “Het is misschien wat duurder, maar een lamp gaat daardoor ook langer mee. Onderaan de streep ben je dus goedkoper uit.” De pijler natuur komt onder andere terug in de het gecertificeerde hout waarvan de verlichting is gemaakt. Deze is afkomstig van lokale leveranciers. Elk component van de verlichting is eenvoudig te vervangen en eventueel zelf te repareren. De mens tenslotte, staat voor de goede persoonlijke relaties met klanten, leveranciers en medewerkers waar het bedrijf flink in investeert. “Uiteindelijk duurt de relatie het langst“, vindt Bernard, “niet de prijs. Als je onze producten koopt, krijg je ons team erbij.”

Om de lampen circulair te maken heeft SolarWoodle een “tweede kans”-lijn opgezet, waarin gereviseerde producten opnieuw worden aangeboden. “Het mooie is alleen dat we nauwelijks retouren hebben, omdat onze producten zo goed zijn ontworpen. Maar wanneer dat wel gebeurt, kijken we altijd of we het kunnen doneren aan stichtingen of goede doelen.” Recent is het bedrijf begonnen om een deel van de productie in de eigen fabriek uit te voeren, om het productieproces niet alleen duurzamer, maar ook efficiënter te maken. “Dit zet ook de deur open voor klanten zoals hoveniers en hoteleigenaren om onze producten te komen bekijken. Zij zijn van harte welkom in onze fabriek.”

De verlichting van SolarWoodle is zodanig ontworpen dat licht a kopie
De verlichting van SolarWoodle is zodanig ontworpen dat licht alleen schijnt waar het voor bedoeld is.

Lichtvervuiling

Een ander aspect dat raakt aan de pijler natuur, is het thema lichtvervuiling. In het ontwerp van SolarWoodle wordt verlichting zo effectief mogelijk ingezet, om schade aan natuur tot een minimum te beperken. Veel verlichting schijnt niet alleen op straten of paden, maar verlicht ook onnodig de omliggende natuur. De verlichting van SolarWoodle is zodanig ontworpen dat licht alleen schijnt waar het voor bedoeld is. “Maar ook met verschillende kleuren en lichtintensiteit, kunnen we de invloed op de flora en fauna zoveel mogelijk beperken. Hierdoor kunnen we voor elke omgeving verlichtingsoplossingen op maat bieden.” 

Recent heeft SolarWoodle haar assortiment uitgebreid met sensoren waardoor verlichting reageert op beweging. “Zo kan de verlichting in natuurgebieden na middernacht volgens voorschriften worden uitgeschakeld, tenzij er iemand passeert.” Dit minimaliseert niet alleen lichtvervuiling, maar ook het energieverbruik.

“Ons uitgangspunt is altijd: met welke minimale lichthoeveelheid kun je het ook doen? Als verlichtingsfabrikant breng ik dus eigenlijk duisternis. Het mooie is dat het daardoor niet meer vanzelfsprekend is dat alles honderd procent moet branden.”

Met sensoren kan de verlichting in natuurgebieden na middernach kopie
Met sensoren kan de verlichting in natuurgebieden na middernacht worden uitgeschakeld, tenzij er iemand passeert.

NL Greenlabel duurzaamheidspaspoort

Dankzij deze ontwikkelingen heeft SolarWoodle het hoogste label in het duurzaamheidspaspoort van NL Greenlabel behaald: NL Productlabel score A. Dit paspoort evalueert producten op diverse aspecten van ecologische en duurzame waarde. “Eén van de grote voordelen van onze verlichting is dat er geen infrastructuur nodig is,” zegt Bernard. Omdat het om een standalone product gaat, vraagt de installatie enkel om een gat in de grond, wat minimale verstoring voor de omgeving betekent. “Je hoeft het terrein niet om te ploegen voor kabels om de verlichting te plaatsen.” Ook de verpakking is duurzaam, de lampen worden in karton verpakt, waardoor er bijna geen restafval is.

Met deze solarverlichting en hoge kwaliteitsgarantie lijkt SolarWoodle een nieuwe standaard te hebben gezet. “Wij zijn de enigen ter wereld die kunnen garanderen dat onze lampen, ook tussen kerst en oud en nieuw, minimaal 10 uur per dag branden, ongeacht de weersomstandigheden,” stelt Bernard, “alleen als het sneeuwt kunnen we dat niet garanderen.” Hij ziet een sterke toekomst voor standalone verlichting op zonne-energie: “We kampen met allerlei elektriciteitsproblemen, en hoewel verlichting slechts een klein deel van het energieverbruik vormt, telt elke besparing. Wij zijn voorlopig nog niet klaar met buitenverlichting—er is nog zoveel te doen!”  

Gerben en Netty van Dorland eigenaren van Timberlab kopie
Gerben en Netty van Dorland, eigenaren van Timberlab.

Minimale impact

Als partner van NL Greenlabel staat ook Timberlab voor duurzame verlichtingsproducten met minimale impact op de natuur. ‘’Door slimme techniek en het gebruik van duurzame materialen verstoren we de flora en fauna zo min mogelijk en beperken we lichtvervuiling tot een minimum,” vertelt eigenaar Gerben van Dorland, die alle producten in eigen huis ontwikkelt. Ook innovatie staat hoog in het vaandel. Zo heeft Timberlab een dynamische sensortechniek ontwikkeld waarmee de lichtintensiteit zich aanpast aan de beweging van de voorbijganger. Ter bescherming van de fauna wordt er gewerkt met verschillende lichtkleuren. “Zo is amberkleurige verlichting heel geschikt om de rust van vleermuizen en schildpadden niet te verstoren,” aldus Gerben. “Dit zijn vraagstukken waar we graag over meedenken.”

Timberlab heeft een dynamische sensortechniek ontwikkeld waarme kopie
Timberlab heeft een dynamische sensortechniek waarmee de lichtintensiteit zich aanpast aan de beweging van de voorbijganger. (Beeld: Timberlab)

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met NL Greenlabel.

Greenlabel logo Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Greenlabel logo Telefoonnummer +31 (0)88 1001810 E-mailadres office@nlgreenlabel.nl. Website nlgreenlabel.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten