Het begon met een telefoontje. Een facility manager van een grote corporate belt zijn groenvoorziener: “Jullie hebben een prachtige tuin aangelegd, maar niemand gebruikt hem. Help!” Een herkenbaar probleem, en precies het soort vraagstuk dat leidde tot het ontstaan van Buitenbedrijf.
De oorzaak? Vaak ligt er een schitterend groenontwerp dat biodiversiteit ademt, maar zijn de behoeften en werkprocessen van de medewerkers onvoldoende meegenomen. Facility managers sturen groenvoorzieners aan op de aanleg van buitenruimtes zonder daarbij HR of vitaliteitsexperts te betrekken. Zonde, want groen kan veel meer zijn dan alleen decoratie. Het biedt een kans om productiviteit, welzijn en verbinding te bevorderen in een tijd waarin organisaties worstelen met personeelstekorten, lichamelijke klachten door zittend werk en een torenhoog aantal burn-outs.
Gelukkig groeit de erkenning voor de impact van groen op mentaal welzijn. Niet alleen in de zorg, maar ook in het bedrijfsleven. Kijk bijvoorbeeld naar Booking.com, dat in zijn nieuwe kantoor maar liefst 11.000 planten heeft geplaatst. Een inspirerend initiatief, maar waarom alleen het groen naar binnen halen? Buitenwerkplekken bieden een krachtig alternatief, bijvoorbeeld in de vorm van wandelroutes voor “Walk & Talk”-gesprekken of als vervanging voor binnenvergaderruimtes.
Hier ligt een kans voor groenvoorzieners: maak van buitenruimte een functionele werkplek. Laat groen niet alleen esthetisch zijn, maar ook praktisch. Denk aan beplanting die dient als zon- en windwering, en meubels die verder gaan dan de traditionele picknickbank. Een aantrekkelijke buitenwerkplek is er een waar je wíl zijn – ongeacht het weer.
Bij Buitenbedrijf ontwerpen we deze buiten-werkplekken met inspiratie uit Zweeds design, waar buitenwerken zijn oorsprong vond. We kijken naar werkvormen die al binnen bestaan, zoals de “Stand-Up meeting,” en vertalen die naar een buitencontext. Het doel is om medewerkers op een laagdrempelige manier naar buiten te krijgen en groen onderdeel te maken van dagelijkse werkprocessen.
Maar een goed ontwerp is niet genoeg. Zoals thuiswerken een gedragsverandering vroeg – met nieuwe tools en routines – zo vraagt buitenwerken ook om aanpassing. Het is een kwestie van uitleggen, faciliteren en medewerkers stimuleren om het alternatief te zien. Dit doen we met “nudges,” kleine prikkels die gezond gedrag bevorderen, en door ambassadeurs in te zetten die anderen enthousiasmeren. Vooral als dit deel uitmaakt van een vitaliteitsprogramma, zien we dat het draagvlak groeit en de drempel letterlijk en figuurlijk lager wordt.
De eerste bedrijven maken de stap naar buiten, en dat is veelbelovend. In een tijd waarin verzuim een uitdaging is, biedt buitenwerken een innovatieve oplossing. Uiteindelijk is de missie simpel: een Nederland vol “buitenbedrijven” waar groen niet alleen inspireert, maar ook bijdraagt aan gezonde en gelukkige medewerkers binnen.
Het is tijd om de deur naar buiten open te zetten. Wie volgt?