Wimmersson BV introduceerde vorig jaar de laatste innovatie op het gebied van onkruidbeheer: de eWeeding Roller. Met behulp van elektriciteit beschadigt deze machine alle celwanden van de plant, inclusief die van de wortels. Een duurzame methode die het onkruidbeheer een stuk efficiënter maakt. Diverse pilots die in Nederlandse gemeenten draaien, hebben gebruikers al overtuigd.
Hoewel de eWeeding Roller zeker niet onveiliger is dan andere veelgebruikte tuin- en parkmachines, moeten gebruikers natuurlijk wel even wennen aan het idee om met elektriciteit te werken. Daarom organiseert Wimmersson trainingen en opfriscursussen.
Greenpro sprak met Michel Wimmers, partner bij Wimmersson BV, over onder meer de importantie van een verantwoord gebruik. “Een nieuw werkingsmechanisme roept altijd vragen op, zeker wanneer er met hoogspanning gewerkt wordt. Gebruik van elektriciteit is natuurlijk ook niet zonder gevaar en in dit geval spreken we van 6.500 volt. Daarom is het zeer belangrijk dat de gebruikers zich aan de voorschriften houden. Deze bewustwording vormt de basis van onze trainingen.”
Wimmers brengt echter wel een nuance aan: “Met een kettingzaag dien je ook voorzichtig te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar als je dat doet, is het een prima machine. Of neem de bosmaaier. De veiligheidszone die je daarvoor dient te hanteren is vijftien meter. Bij de eWeeding Roller is dat drie meter. Onze machine is dus zeker niet onveiliger dan andere apparaten.”
Belangrijk is natuurlijk dat het gebruik van de machine geen gevaar oplevert voor de gebruiker, passanten, spelende kinderen of dieren. “Vandaar dat men de drie meter veiligheidszone in acht moet nemen. En niet moet werken onder natte omstandigheden. Komen er toch kinderen of dieren dichterbij, dan wordt de machine direct uitgezet door alleen maar de bedieningshendel los te laten. Daarnaast adviseren we gebruikers te werken met speciaal schoeisel dat tot 20.000 volt beschermd.” “Deelname aan de training vormt een onderdeel van het gebruiksvoorschrift en is behalve verplicht, ook absoluut nuttig. De betaalbare training duurt een halve dag en wordt op locatie van de gebruikers gegeven. Na afloop ontvangen de deelnemers een certificaat.” Aangezien onkruidbeheer meestal seizoensgebonden is en je dus niet elke dag met de machine werkt, vindt Wimmers het belangrijk dat gebruikers jaarlijks een opfriscursus volgen.
De cursus wordt gegeven door docenten die door de producent zijn opgeleid en bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. “In het theoretische deel behandelen we de werking en gevaren van elektriciteit, om zo bewustwording te creëren. Maar de praktijk is voor de meeste gebruikers natuurlijk veel leuker. En dus laten we in een laagdrempelige sfeer zien hoe de machine functioneert en komen onder meer vervoer, gebruik, onderhoud en schoonmaak aan bod. En de reden dat we de training op locatie geven, is dat je dan alles direct kunt uitproberen.”
De reacties van de gebruikers tijdens de pilots zijn zeer positief. Bijvoorbeeld die van ACV Beheer Openbare Ruimte die verantwoordelijk is voor het onkruidbeheer in zes gemeentes “Ze zien na verloop van tijd substantieel minder onkruid. En een jaar na de toepassing is het effect van de behandeling nog steeds duidelijk zichtbaar. Omdat de wortels ook verdwijnen, wordt het gebied dat men met de E-Weeding Roller onkruidvrij kan maken, bovendien steeds groter. De aanpak werkt en dat wordt door ACV beaamd. Zij zijn zo positief dat zij de gemeenten hebben voorgesteld te investeren in eWeeding.”