Bij het bedrijf Tree-O-Logic weten ze alles van bomen. Dit adviesbureau is namelijk gespecialiseerd in het opzetten en uitvoeren van efficiënt boombeleid en -beheer. Daarbij spelen natuurlijk een groot aantal boomveiligheidscontroleurs en -inspecteurs, boomonderhouds-technici en taxateurs een grote rol. Maar zonder hun unieke Treeasset® online platform zouden ze niet de inzichten en adviezen kunnen bieden die ze nu daadwerkelijk realiseren. Naast de eikenprocessierups (EPR) kan bijvoorbeeld ook essentaksterfte (ETS) prima gemonitord worden.
Om te ervaren hoe een dag uit het leven van boominspecteur eruit ziet hebben we afgesproken met Bernard Flier en zijn team. Zij zijn dagelijks in de weer met het inspecteren van bomen en het inventariseren van allerlei zaken. Vandaag staat de inventarisatie van de inmiddels bekende boomziekte essentaksterfte op het programma. Flier weet daar alles van: “Treeasset® is erg breed inzetbaar en is voorzien van een speciale ETS-module. Daarmee monitoren we de voortgang van deze ziekte en op die manier is het een mooie tool om advies naar gemeenten en andere overheden uit te brengen. We bieden dus voortschrijdend inzicht in de situatie, zicht op de toekomst en geven handvatten voor het formuleren en uitvoeren van beleid. Als een populatie zodanig is aangetast dat het moment van omvormen van het betreffende areaal is aangebroken, dan weten onze klanten waar ze op moeten letten. Zo is het aanplanten van (beter) resistente cultivars van de es een mooie optie. Door de gegevens uit Treeasset® weten we welke cultivar in welke situatie beter gedijt.”
Essentaksterfte is een boomziekte die veroorzaakt wordt door een uit Azië afkomstige schimmel, het vals essenvlieskelkje. Het nestelt zich in de bladeren en kan via de bladsteel de twijgen infecteren en aantasten. In een volgend stadium worden hele takken of delen van de boomkroon aangetast. Er zijn helaas geen middelen beschikbaar om bomen hiertegen te beschermen. Er bestaat ook geen behandeling waarmee aangetaste bomen kunnen worden genezen. Wegsnoeien van zwaar aangetaste delen helpt om het gevaar van vallende takken te verminderen en stimuleert hergroei uit de nog gezonde delen van de boom, maar is zeker geen garantie dat de aantasting niet doorzet. Echter, door de enorme hoeveelheid gegevens die in de loop der tijd in Treeasset® zijn verzameld, weten ze bij Tree-O-Logic wat de rol is van bijvoorbeeld standplaats, temperatuur, neerslaghoeveelheden, grootte van de boom (diameter, hoogte) en type cultivar. Van daaruit kan een structurele verbetering worden gerealiseerd van het essen-areaal. Sleutels daarbij zijn het planten van resistente cultivars en het bevorderen van biodiversiteit. De mensen van Tree-O-Logic hebben passie voor bomen, en kennis van alles wat ermee te maken heeft. Als ik bij de overheid zou werken, zou ik wel weten wie ik in zou moeten schakelen voor beheer van mijn areaal. Kennis en data als basis voor beleidsformulering, dat maakt hen een vakkundige partner.