Wist u dat variëteiten van Fraai Lampenpoetsersgras en pampagrassen op de Unielijst met invasieve exoten staan? En dat sommige soorten van deze lijst soms nog gewoon te koop zijn? Teneinde de bewustwording van invasieve exoten te vergroten en de verspreiding ervan af te remmen, is in 2019 het Kennisnetwerk Invasieve Exoten opgericht. “Wij zijn dit netwerk gestart om kennis en praktische informatie over invasieve planten en dieren te bundelen en voor iedereen beschikbaar te maken”, vertelt mede-oprichter Chris van Dijk die als onderzoeker Plant en Milieu bij de Wageningen University & Research werkzaam is.
Onlangs was er nog commotie in de Alkmaarse raadzaal wegens de komst van een nieuwe Robinia pseudoacacia. Dit lid van de vlinderbloemenfamilie kan dankzij haar uitbundige groei de biodiversiteit namelijk flink verstoren. Hoewel de boom bij nader onderzoek niet op de Unielijst maar op de ‘zwarte lijst’ bleek te staan, geeft dit voorval wel aan dat men de bedreiging door bepaalde plantensoorten steeds serieuzer neemt. En dat is een goede ontwikkeling, want ze vormen een gevaar voor onze biodiversiteit, inheemse soorten en gezondheid. Daarnaast kunnen ze onveilige situaties en schade veroorzaken. Denk aan het beschadigen van muren, leidingen en verhardingen. Voor een optimale dienstverlening van de groenprofessional is het daarom verstandig om voldoende kennis over invasieve exoten te hebben. “Opdrachtgevers willen graag weten wat er op hun terrein staat, dus je bewijst hen een dienst wanneer je ze op een invasieve exoot wijst.”
Om de verspreiding en negatieve effecten van invasieve exoten zoveel mogelijk te voorkomen, gelden er op Europees en nationaal niveau specifieke wetten en regels. De EU heeft de Unielijst samengesteld met invasieve soorten die in Europa voorkomen en schade veroorzaken of dit in de toekomst waarschijnlijk gaan doen. Het bezitten, verhandelen, kweken, transporteren en importeren van deze soorten is in de hele EU verboden.
“Momenteel zijn we voor groenprofessionals infobladen aan het ontwikkelen zodat zij de belangrijkste invasieve exoten beter kunnen herkennen en weten wat ze moeten doen bij signalering ervan. En dat is niet zelf bestrijden, want dat moet men echt aan specialisten overlaten, maar denk aan de volgende zaken: de exoot niet verslepen, eromheen werken, na afloop je kleding afkloppen en de machines goed schoonmaken. Daarnaast is het belangrijk dat het gemeld wordt bij een leidinggevende of opdrachtgever zodat er actie kan worden ondernomen. Deze infobladen zijn binnenkort via de VHG kosteloos beschikbaar.”
Daarnaast pleit Van Dijk voor meer bewustwording door middel van educatie. “We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een praktijkschool die de infobladen dadelijk wil gebruiken in hun lessen. Daarnaast zou het een goede ontwikkeling zijn als het thema zoveel mogelijk wordt meegenomen in de bijscholing van hoveniers, bijvoorbeeld binnen hun toolbox-meetings.”
Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten biedt via haar website, www.invasieve-exoten.info, volop bruikbare informatie. Zo kunnen bezoekers er een overzicht van invasieve exoten vinden, inclusief beeldmateriaal en nuttige achtergrondinformatie, waaronder de bijbehorende regelgeving en de te ondernemen stappen bij signalering.
Daarnaast treft men op haar website een overzicht aan van webinars, bijeenkomsten, organisaties en werkgroepen. En wordt er uiteraard ook actueel nieuws gedeeld, onder meer over nieuwe bevindingen en onderzoeksresultaten.
Tot slot biedt het kennisnetwerk een online ontmoetingsruimte om vragen te stellen. Doordat alleen medewerkers van overheden, publieke organisaties en natuurorganisaties toegang hebben, kan men hier veilig kosteninformatie of andere interne zaken delen, zonder dat dit openbaar gemaakt wordt.