Stedenbouwkundige en landschappelijke uitdagingen worden steeds complexer en vragen om creatieve, integrale oplossingen. Ontwerpbureau CB5, onderdeel van Antea Group, weet precies hoe ze die ingewikkelde puzzelstukjes op hun plek moeten krijgen. Met een scherp oog voor esthetiek, duurzaamheid en haalbaarheid creëren zij toekomstbestendige projecten die mens en natuur verbinden. Buddy Wijnands, David Huijben en Mark van der Poll vertellen over de aanpak, inspirerende projecten en visie op de toekomst.
Mark van der Poll: “We houden ons intensief bezig met thema’s als natuurinclusieve stedenbouw, energietransitie en de gezonde stad. De complexiteit van onze projecten vraagt altijd om samenwerking met technische experts, bewoners, stakeholders en collega-ontwerpers. We maken graag van iets ingewikkelds iets eenvoudigs, zowel voor opdrachtgevers als stakeholders.”
David Huijben: “Wij geloven sterk in een integrale aanpak. Door vroeg in het proces met verschillende disciplines aan tafel te zitten, voorkomen we latere problemen en zorgen we voor uitvoerbare, duurzame plannen die ook esthetisch aantrekkelijk zijn.” Een voorbeeld hiervan is het project voor Oostelijk Nijkerk
Buddy Wijnands: “Onze kracht ligt in complexe situaties waar het wringt. We zijn geen schreeuwerig ontwerpbureau dat enkel voor de prestige gaat, maar juist voor de ruimtelijke uitdagingen. We zoeken naar oplossingen waar anderen ze niet makkelijk vinden.”
Mark van der Poll: “We hebben binnen ons team specialisten die vanaf het begin van het project betrokken zijn om de uitvoerbaarheid van plannen te toetsen. Onze ideeën en ontwerpen worden voortdurend geconfronteerd met de technische, juridische en financiële haalbaarheid. Hierdoor maken we projecten die niet alleen mooi zijn op papier, maar ook praktisch uitvoerbaar.” Een mooi voorbeeld hiervan is het project Smariuskade in Tilburg.
David Huijben: “Essentieel daarbij is het vroegtijdig betrekken van experts, zoals civiele technici en groen aannemers. Zo toetsen we continu de haalbaarheid van onze ideeën, waardoor we latere problemen voorkomen en realistische plannen creëren.”
Buddy Wijnands: “We hechten enorm aan het proces zelf, waarin participatie en samenwerking centraal staan. Door alle stakeholders en disciplines vanaf het begin mee te nemen, ontstaat een breed gedragen ontwerp dat uitvoerbaar en duurzaam is.”
David Huijben: “In Nijkerk werken we momenteel aan een groot project met 2.000 woningen en een nieuw intercity station. Dit project vereist nauwe samenwerking met ProRail en provincie om een integrale visie te creëren die goed in de bestaande kern past.”
Mark van der Poll: “Een ander interessant voorbeeld is Berlare Donk in België. Hier zijn we betrokken bij de herontwikkeling van een natuurgebied rondom de Oude Schelde, waarbij verschillende belangen van provincie, gemeente, ontwikkelaars en bewoners bij elkaar komen. Door vroeg in het proces gezamenlijk te ontwerpen, creëren we oplossingen die breed worden gedragen.”
Mark van der Poll: “We proberen altijd ruimte te laten voor toekomstige ontwikkelingen. Niet alles moet vastliggen; experiment en flexibiliteit zijn essentieel. Dit zien we ook terug in projecten zoals Lelystad ROOTS waar organische groei van landschap en de ontwikkeling van woningbouw hand in hand gaan. In de woonhoven van het plan kunnen bewoners straks zelf meedenken over de invulling en het beheer van de buitenruimte en de activiteiten die ze daar willen doen passend bij hun leefstijl”
Buddy Wijnands: “Onze ontwerpen bieden altijd ruimte voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en technologische innovaties. Dat maakt ze duurzaam op de lange termijn.”
David Huijben: “We blijven betrokken bij onze projecten, ook na realisatie.
We kijken regelmatig terug en evalueren of het ontwerp zich gedraagt zoals bedoeld. Dit biedt ons waardevolle inzichten voor toekomstige ontwerpen.”
Hoe betrekken jullie bewoners en lokale belanghebbenden bij het ontwerpproces?
Mark van der Poll: “Participatie staat centraal bij ons. We organiseren regelmatig sessies met bewoners, stakeholders en andere belanghebbenden om hun input vroegtijdig in het proces te integreren. Zo creëren we breed gedragen en democratische ontwerpen.”
Buddy Wijnands: “Een grote uitdaging is het vinden van balans tussen ambitie en realiteit, vooral gezien de toenemende druk op beschikbare ruimte en budgetten. Ook de snel veranderende regelgeving en maatschappelijke verwachtingen vragen veel flexibiliteit van ons team.”
David Huijben: “Natuurinclusief en klimaatadaptief ontwerpen zullen centraal blijven staan. Daarnaast zien we steeds meer aandacht voor gezonde en leefbare steden waarin groen een belangrijke rol speelt. Technologie en innovatie zullen ook sterk bepalend zijn voor toekomstige ontwikkelingen.”
Mark van der Poll is hoofd Stedenbouw en Landschap bij CB5, een internationaal ontwerpbureau en dochterbedrijf van Antea Group. CB5 bestaat uit ongeveer 50 mensen die actief zijn in Nederland en België, werkend aan diverse projecten zoals bedrijventerreinen, zorginstellingen, wegen, havens, vliegvelden en woonwijken. Van der Poll is commercieel verantwoordelijk voor team Stedenbouw en Landschap. Als creatief aanjager binnen het bureau heeft hij een coördinerende en inspirerende functie om de verbinding te leggen tussen de ontwerpers van CB5 en de technische disciplines van Antea Group.
Buddy Wijnands is commercieel adviseur landschap en probeert vooral te zorgen dat de integrale aanpak duidelijk is. “CB5 ontwerpt niet vanuit een ivoren toren; iedere streep op papier is een gezamenlijke afweging en besluit.”
David Huijben is projectleider en landschapsarchitect. Huijben richt zich sterk op het verbinden van disciplines en zorgt dat projecten technisch haalbaar zijn en uitvoerbaar blijven.