Groen krijgt steeds meer aandacht in de ontwerpen van hoofdaannemers, maar bij de daadwerkelijke realisatie ervan struikelt men nog wel eens, zo constateren deskundigen. Er worden shortcuts genomen of men neemt door gebrek aan kennis de verkeerde beslissingen. Hoe lossen we dit met elkaar op? We vroegen DGA Kees Weijtmans van de vooraanstaande Boomrooierij Weijtmans naar zijn ervaringen en de oplossingen die hij voor ogen heeft.
Met ruim 100 jaar ervaring houdt de boomspecialist zich, naast rooien en snoeien, bezig met het complete beheer en onderhoud van bomen en bossen. Dat doen zij voor particulieren, overheidsinstellingen en grote bedrijven zoals TenneT. Weijtmans staat bekend om zijn langetermijnvisie en werkt graag mee aan een gezond bomenbestand: “Als wij zien dat door ons geplante bomen hard water nodig hebben, dan attenderen we daar de opdrachtgever op, ook al zit het niet meer in ons bestek. Een stukje goed huisvaderschap zogezegd.”
“Groen is tegenwoordig een must, zeker nu we weten dat het bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. En laten we wel wezen, het ziet er aan de voorkant heel goed en sympathiek uit. Echter, doordat de groenspecialisten niet of te laat worden ingeschakeld, worden soms verkeerde keuzes gemaakt en gaat een deel van de investering verloren, alsook de positieve bijdrage die bomen aan de omgeving leveren.”
“Zo worden bij nieuwbouwprojecten de boomstammen beschermd tegen de machines door het plaatsen van plankjes. Dat is echter een soort vrijbrief voor de aannemers om vlakbij sloten te gaan dichtgooien of er schaftketen onder te plaatsen. Ze beseffen niet dat ze over de wortelpakketten rijden en daarmee de wortelstelsels van de te handhaven bomen onherstelbaar beschadigen. Een ander voorbeeld is dat er fiks geïnvesteerd is in een ondergrondse groeiplaats waardoor de boom lang leeft en dus optimaal zijn functie kan vervullen, en de grond niet veel later weer opengebroken wordt, omdat er nog een glasvezelkabel gelegd moet worden. Of een kabel voor het realiseren van laadpalen. Het wortelstelsel van die bomen wordt dan enorm beschadigd. Gevolg is dat de bomen hun vitaliteit verliezen. Het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit wordt hiermee tenietgedaan. En in het ergste geval moet het allemaal weer opnieuw gedaan worden.”
De boombeheerder wordt meestal pas ingeschakeld als het project klaar is. “De grijze aannemer die de riolering verving of een nieuw trottoir heeft aangelegd, is allang vergeten, maar de boombeheerder zit nog tien jaar met een kwijnend bomenbestand. Wordt de boomspecialist echter in een vroeg stadium door die grijze aannemer ingeschakeld om mee te denken over de bestaande en nieuwe groeiplaatsinrichting, de uitvoering en de optimalisatie daarvan, dan kan de eerdergenoemde problematiek worden voorkomen. Deze werkwijze hoeft niet per se duurder te zijn, het is vooral een kwestie van slimmer werken met een visie.”
“Samen met Van Wijlen hebben we een boomvervangingsplan aangenomen in Tilburg op basis van ons eigen plan van aanpak. En bij het project TreeMark in Woerden waar we 2.800 bomen mogen vervangen, zijn we ook zelf aan zet. Hier mogen wij bepalen op welke manier we het gaan uitvoeren en waar we wel en geen nieuwe bomen gaan planten. We hebben daarvoor eerst goed gekeken naar de ondergrondse groeiruimten. Maar ook naar de reden waarom bomen op een bepaalde plek zijn doodgegaan. Op basis van deze kennis, weten wij welke boomsoort op welke plek zal floreren. Immers, gezonde bomen die lang leven, maken de investering waardevol en dragen bij aan een goed leefklimaat.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Boomrooierij Weijtmans B.V..