Hoewel het planten van bomen en het juiste onderhoud daarvan meer aandacht heeft gekregen als gevolg van de positieve bijdrage aan het milieu, lopen de ondernemers binnen het boombeheer tegen diverse obstakels aan. Denk bijvoorbeeld aan de restricties door het broedseizoen, het aanleggen van leidingwerk waardoor de groeiplaats van een boom wordt verstoord of een slechte groeiplaats-voorbereiding waardoor nieuw aanplant afsterft. We vroegen DGA Kees Weijtmans van de toonaangevende Boomrooierij Weijtmans naar zijn ervaringen en de oplossingen die hij voor ogen heeft.
Met ruim 100 jaar ervaring houdt de boomspecialist zich, naast rooien en snoeien, bezig met het complete beheer en onderhoud van bomen en bossen. Dat doen zij voor particulieren, overheidsinstellingen en grote bedrijven zoals TenneT, die ongeveer 22.000 bomen in de buurt van hoogspanningsleidingen heeft staan.
Door de klimaatverandering valt er tegenwoordig veel neerslag in korte tijd. Bedrijven als Weijtmans kampen daardoor steeds vaker met terreinen die te drassig zijn om zware machines te kunnen gebruiken. Dit beperkt de tijd dat zij hun opdrachten kunnen uitvoeren aanzienlijk. Of het veroorzaakt natuur- en bodemschade, bijvoorbeeld door spoorvorming. Dit probleem wordt groter door de regelgeving omtrent het broedseizoen. “Er zijn ooit data vastgesteld om het broedseizoen te bepalen, maar de natuur heeft geen agenda. Buiten het seizoen om worden er ook nesten aangetroffen. En ook al zijn er geen wettelijke restricties om tijdens het broedseizoen te werken, mits dit natuurlijk aantoonbaar zorgvuldig gebeurt, veel opdrachtgevers willen niet dat er tijdens deze periode werkzaamheden worden verricht. Men is terughoudend vanwege negatieve beeldvorming die zou kunnen ontstaan. Ik pleit voor meer vertrouwen van de opdrachtgever. Wanneer je samenwerkt met ervaren en deskundige boombeheerders, kun je absoluut bouwen op hun zorgvuldigheid.”
Om zaken als hittestress tegen te gaan, is de wens om meer volwassen bomen te planten, gegroeid. Was eerder een levensduur van 25 jaar voldoende, nu wil men graag bomen die 80 tot 100 jaar oud worden. De ondergronds groeiplaats dusdanig inrichten dat de bomen deze leeftijd kunnen bereiken, vergt een flinke investering. “Door slechte communicatie worden de wortels van deze ‘dure’ bomen soms afgegraven voor de aanleg van leidingen, kabels of andere aanplant. Wortels kapot, bomen kapot. Dat is werkelijk doodzonde en eigenlijk pure kapitaalvernietiging”, vindt Weijtmans. Hij pleit voor een kentering in de communicatie en een betere afstemming. “Zorg met een klic-melding bijvoorbeeld dat iedereen weet dat er op een bepaalde locatie kwetsbare wortels liggen. Of kies de plek van een boom zorgvuldiger uit of plaats desnoods bewust een goedkopere boom met een kortere levensduur.”
Bovenstaande is een voorbeeld van het spanningsveld tussen de groene en de grijze aannemer. “Bomen rooien is ons vak, net als het verwijderen van stobben en wortels. Maar bij de invulling die hierop volgt, zien we nogal eens dingen gebeuren die het succes van een nieuwe aanplant volledig in de weg staan. Bijvoorbeeld het ontbreken van een goede groeiplaats-voorbereiding. Of er wordt onnodig grond afgegraven en vervangen, waardoor de aansluiting met de omgevingsgrond ontbreekt en zo de wortelontwikkeling stagneert. Je ziet dan dat jonge bomen het na een tijdje moeilijk beginnen te krijgen en uiteindelijk verpieteren.” Dit zijn situaties die vaak voorkomen kunnen worden, mits de vakkennis van de groenaannemer op een goede manier wordt benut. “Hier zouden opdrachtgevers meer aandacht voor moeten hebben. Bomen zijn maatschappelijk kapitaal waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Het kost uiteindelijk geen stuiver meer om het in één keer goed te doen.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Boomrooierij Weijtmans B.V..