Onno Berens, eigenaar van Maccrox, pleit voor een officiële normering van gebonden halfverharding binnen de Benelux. “Momenteel is die er niet waardoor er te pas en te onpas gebruik gemaakt kan worden van daardoor nietszeggende termen als ‘duurzaam’, ‘eco’ en ‘doorlatend’. Gezien het tekort aan drinkwater en de extreem droge en natte perioden, waarmee we steeds vaker te kampen hebben, is het juist nu zo belangrijk dat we waar mogelijk goede halfverharding toepassen.”
Maccrox is de officiële vertegenwoordiger van HanseGrand in de Benelux en samen met partner BNR Bouwstoffen uit Werkendam produceert men in Dordrecht deze hoogwaardige halverharding.
“Een goede waterafvoer is belangrijk voor onze bodem, maar ook voor ieders portemonnee. Wanneer riolen en zuiveringsinstallaties het niet meer aankunnen, leidt dit absoluut tot extra kosten en daarom tot prijsstijgingen”, vervolgt Berens. “Ik weet natuurlijk niet hoe concullega’s hun producten samenstellen en wil daar ook niets op afdingen, maar ik weet wel dat er halfverhardingen bestaan die net zo weinig doorlatend zijn als asfalt of beton. En dat labels als ‘bio’ of ‘milieuvriendelijk’ in wezen holle begrippen zijn. Vandaar dat ik voorstander ben van een officiële normering.”
De samenstelling van HanseGrand is gebaseerd op de Duitse DIN 18035-5 en FLL-normen. Deze bepalen de korrelverdeling van halfverhardingen en daardoor, in combinatie met de vorm en de sterkte van de gebroken steenslag, de stabiliteit en doorlatendheid. “Daarnaast is de inbouw van het product zeer bepalend. Is deze niet in orde, dan heb je eigenlijk alsnog een waardeloos product. Dat geldt net zo goed voor onze halfverharding, daar zijn wij open in. Naast advies in het voortraject, proberen we daarom ook bij de eerste levering aanwezig te zijn om aanwijzingen door te nemen. Dat lukt niet in alle gevallen moet ik toegeven, maar bij zo’n tachtig procent zijn wij zowel voor, tijdens als na het verwerkingsproces op locatie.”
Naast een normering voor halfverharding, pleit Berens er ook voor dat architecten, gemeentes, aannemers en particulieren goed nadenken over elke vierkante meter grond. Maak je het dicht met tegels, asfalt of beton of laat je het open zodat het water de grond in kan? “Met de huidige problematiek wordt het juist infiltreren en opslaan van hemelwater steeds belangrijker. Wij lopen hierin nog een beetje achter. In België, waar elke druppel telt, is het al verplicht om bij het bouwen van een nieuwe woning ook een regenwatertank van 5.000 tot 10.000 liter aan te leggen. Dit grijze water wordt dan gebruikt voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is, zoals toiletspoeling, wasmachine en tuin.”
Een eerlijk verhaal en transparante communicatie vinden ze bij Maccrox belangrijk. Maar hoewel Berens termen als ‘milieuvriendelijk’ en ‘duurzaam’ liever mijdt vanwege het onbeschermde karakter ervan, is HanseGrand wel degelijk een verantwoorde keuze, ook op die gebieden. De mengsels bestaan volledig uit 100% natuurlijke grondstoffen met een lage CO2-voetafdruk. In het begin was het fijnere materiaal nog een restproduct van groeves, maar al snel ontdekte men de commerciële waarde hiervan. Naast verschillende korrelafmetingen zijn de HanseGrand toplagen momenteel in vijf verschillende kleuren te verkrijgen. In Duitsland zijn de producten al decennia erg populair en sinds 2010 is er steeds meer interesse vanuit de Benelux. Zo mocht Berens zeer enthousiaste reacties ontvangen van veel opdrachtgevers, waaronder gemeentes als Antwerpen, Luxemburg en Nissewaard.